czwartek, 25 października 2012

Świąteczna przyprawa

Przyjmę was dziś na pomarańczowo. To dobre tło dla anyżu gwieździstego, jednej z ciekawszych z uwagi na swój kształt, przypraw ze wschodu. Pozyskuje się ją z owoców cytrusowych o gwieździstym kształcie, spotykanych w Wietnamie i Chinach, a używa do wypieków, produkcji likierów i poprawiania smaku mięs, to również element składowy przyprawy „pięciu smaków”. Mnie odpowiada głównie jego kształt, dlatego obok goździka używam go do dekoracji świątecznych, najczęściej nabijania pomarańczy, dzięki czemu w domu unosi się niesamowity aromat.
Pocztówkę przysłała mi Irina, która jak ja nie ceni szczególnie wartości smakowej badian, stosując go za to jako piękny element dekoracyjny.
English: I would like to introduce you to star anise. It comes by its name honestly, with its star shape and a licorice taste similar to regular anise, only stronger. Star anise is the seed pod of an evergreen tree (Illicium Verum) grown in southwestern China and Vietnam. Star anise plays a key role in the slow cooked dishes that characterize Eastern Chinese cuisine and in traditional Chinese medicine, it is prescribed as a digestive aid and to help cure colic in babies.
I use it only to decorate Christmas table it looks greate with oranges and Irina who send me this card prefare the same application of this spice.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz