Przyjmę
was dziś na pomarańczowo. To dobre tło dla anyżu gwieździstego,
jednej z ciekawszych z uwagi na swój kształt, przypraw ze wschodu.
Pozyskuje się ją z owoców cytrusowych o gwieździstym kształcie,
spotykanych w Wietnamie i Chinach, a używa do wypieków, produkcji
likierów i poprawiania smaku mięs, to również element składowy
przyprawy „pięciu smaków”. Mnie odpowiada głównie jego
kształt, dlatego obok goździka używam go do dekoracji
świątecznych, najczęściej nabijania pomarańczy, dzięki czemu w
domu unosi się niesamowity aromat.
Pocztówkę
przysłała mi Irina,
która jak ja nie ceni szczególnie wartości smakowej badian,
stosując go za to jako piękny element dekoracyjny.
English:
I
would like to introduce you to star anise. It comes by its name
honestly, with its star shape and a licorice taste similar to regular
anise, only stronger. Star anise is the seed pod of an evergreen tree
(Illicium Verum) grown in southwestern China and Vietnam. Star anise
plays a key role in the slow cooked dishes that characterize Eastern
Chinese cuisine and in traditional Chinese medicine, it is prescribed
as a digestive aid and to help cure colic in babies.
I
use it only to decorate Christmas table it looks greate with oranges
and Irina who send me this card prefare the same application of this
spice.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz