środa, 25 lipca 2012

Sugars babe!

Przepiękna kartka dotarła do mnie właśnie z prywatnej wymiany z Portugalią (Vila Nova de Gaia), a konkretnie z miceau. Dziewczyna nie napisała za wiele, ale czy musi? Co do jednego ma rację, pocztówka jest wyjątkowo słodka.


Podobają mi się te kolorowe miseczki, co oznacza tylko tyle, że Paweł znów oszaleje gdy zacznę szukać podobnych do naszego domu. Wracając jednak do pocztówki... zdjęcie zrobione jest przez Amelie Vuillon, a kartka wydana została we Feancji. 

Ciekawostka:
Brązowy cukier - często uważany za zdrowszy i bardziej naturalny w porównaniu z białym,opinię zyskał sobie ze względu na barwę, przez co często mylony jest z cukrem nierafinowanym. W rzeczywistości niewiele różni się od swego białego "kuzyna". Proces produkcji brązowego cukru jest dokładnie taki sam jak białego, a brązową barwę nadaje mu się poprzez dodanie wcześniej usuniętej melasy i ponowne osuszenie kryształów.
100g brązowego cukru zawiera 373 kcal, a białego 396 kcal

Jak przygotować brązowy cukier?
Nic prostszego. Wystarczy nam:
  • 1 szklanka cukru białego
  • 1 łyżka melasy
Wszystko wsypujemy do miski i mieszamy (najlepiej widelcem). Brązowy cukier gotowy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz